Lehel tér - gyalogos aluljáró

Lehel tér - gyalogos aluljáró

Lehel tér - gyalogos aluljáró

tn2.jpgA Lehel tér metróállomáshoz kapcsolódó északi és déli aluljáró a Váci út két oldala közt teremt kapcsolatot a Gogol - Bulcsú, valamint a Victor Hugo utca vonalában, s ez a két aluljáró szakasz közrefogja a metróállomás galériaszintjét is, fizikailag egy műtárgy a metróállomással. A két aluljáró szakasz és a közrefogott metróállomás egy bő 200 méter hosszú föld alatti teret alkot, amely meghaladja a pl.: a végeláthatatlannak tűnő bajza utcai aluljáró hosszát is.

A Lehel téri aluljárók (a Csanády utca vonalában átvezető különálló aluljárót is ideértve) a 3-as metró Deák tér - Élmunkás tér szakaszának megépüléséhez kapcsolódva létesült, ez a szakasza a metrónak 1981 év végével került átadásra. Jelentős átalakításon esett át az aluljáró az egykori Lehel piac helyén épülő, 2002-re átadott Lehel Csarnok építése során. A piac oldalában lévő, Bulcsú utcához vezető északi rámpáját átépítették, egy új kijárat és akadálymentes rámpa épült meg a tér déli oldalán is, valamint a Lehel Csarnok az aluljáró szinten is összeépült a két aluljáró-szakasszal, így újabb föld alatti terekkel bővítve az aluljáró szintet.

Az aluljáró és a közrefogott metróállomás elrendezése, valamint a kijáratok jelzési rendszere a BKK aktuális csomóponti térképén jól látható. A kijáratok betűjelzése a csanády utcai különálló aluljáróban folytatódik, egy csomópontként kezeli a BKK.

Az északi aluljáró-szakasz

lehel-ter_01.jpg

Az aluljáró "C" jelzésű kijárata a Váci út páros oldalának déli iránya, Ipoly utca felé.

süti beállítások módosítása