Árpád híd / Margitsziget - gyalogos aluljáró

Árpád híd / Margitsziget - gyalogos aluljáró

Árpád híd / Margitsziget - gyalogos aluljáró

tn2.jpgAz Árpád híd margitszigeti lehajtójában található gyalogos aluljáró a híd északi és déli járdáját köti össze a szigettel, az északi járdához teljesen akadálymentes feljutást is biztosít. A gyalogos aluljáró mellett a közúti lehajtónak is van egy rövid, hídpálya alatti szakasza, amely mellé sorolható közúti aluljáróként.

Az Árpád híd építése 1939-ben kezdődött meg és a világháború előtti leállásáig a budai oldali lehajtók és hídpálya egy részén túl a Margitsziget háromszintes lehajtója is elkészült. A lehajtóhoz a közúti és a gyalogos aluljárón túl egy mélygarázs is épült. A gyalogos aluljáró eredetileg az eredetileg tervezett 2x2 sávos útpálya-kialakítás mellett mindkét járdához akadálymentes feljutást biztosított, emellett feljárók épültek a villamosmegálló peronjaihoz és a két járdánál a rámpákkal ellentétes irányokban is tartalmazott lépcsőket feljáróként. Az eredeti feljáró elrendezés 1960-as évekbeli légifotón jól megfigyelhető.

Az Árpád híd 1984-re elkészült bővítése kapcsán a szigeti lehajtó a 2x3 sávos kialakítás miatt átépült. A megszűnt villamosmegállóhoz vezető feljárókat és a járdákhoz vezető lépcsőket elbontották, a két járdákhoz vezető rámpa átépült, íves kialakításuk kiegyenesedett, a déli járdához vezető rámpát le is rövidítették és lépcsős kialakítást kapott. Az aluljáró mai képe az 1984-es átépítés jegyeit mutatja.

A gyalogos aluljáró

arpad-hid_margitsziget_01.jpg

Az aluljáró bejárata a Margitsziget felől, a világítás elégtelensége miatt sötétbe borulva.

süti beállítások módosítása