Göncz Árpád városközpont - gyalogos aluljáró

Göncz Árpád városközpont - gyalogos aluljáró

Göncz Árpád városközpont - gyalogos aluljáró

tn.jpgGöncz Árpád városközpont, azaz korábbi nevén a metróállomásról elnevezett Árpád híd csomópontja háromszintű kereszteződésként épült ki a 3-as metró Élmunkás tér (Lehel tér) - Árpád híd szakaszának 1984-es átadásával. A csomópont aluljárószintje a metróállomást fogja közre keleti és nyugati oldalról, a két folyosó között az átjutást a metróállomás északi és déli végénél a metróalagút alatt átvezetett összekötőfolyosók biztosítják. A két főfolyosó a metróállomás elérésén túl az 1-es villamos megállóit, a csomópont négy fő gyalogosirányát (Nyugdíjfolyósító, József Attila Színház, Árpád híd autóbusz-állomás, Dagály utcai lakótelep) is összeköti. 

Az aluljáró akadálymentesítése csak részben megoldott, kiépülésekor 1984-ben nem épültek rámpák. Az 1-es villamos legutolsó, 2014-re elkészült felújításakor a két villamosmegállóhoz liftek kerültek beépítésre és az Óbudai irányú villamosmegálló a Teve utca vonalában gyalogátkelőhelyen is megközelíthető, de a két főfolyosó közötti akadálymentes átjárás ekkor nem - és azóta sem - épült ki. A nyugati főfolyosó autóbusz-állomáshoz vezető kijárata az  Agora Budapest ingatlanfejlesztéshez és a 3-as metró felújításának első üteméhez kapcsolódóan épült át akadálymentesre 2019-re. Az aluljáró elrendezése a BKK aktuális csomóponti térképén jól látható.

Nevezéktan: A csomópont és minden ehhez kapcsolódó létesítménye a csomóponttól közel 800 méterre, azaz 1 villamosmegállónyira fekvő Árpád hídról kapta a nevét, ami elsőre kissé talán zavaró, de az elmúlt szűk 40 év alatt teljesen megszokottá vált. A csomópontot 2016. szeptember 27.-vel nevezte át a XIII. kerület, ekkor még nem volt semmilyen kihatással a környék közlekedési létesítményeire, a busz- és villamosmegállókra, metróállomásra és az autóbusz-állomásra. Az itt található Göncz Árpád szobrot 2018. októberében avatták fel. A metrófelújítás első szakasza 2019. március 30.-án lett átadva, de ekkor még marad a metróállomás - s ehhez kapcsolódóan minden közlekedési létesítmény - neve az Árpád híd. Az új városvezetés kapcsán lett átnevezve mégis a metróállomás, s ehhez kapcsolódóan a BKK megállók is 2020. január 31.-el, ám a Volánbusz autóbusz-állomása maradt a jól megszokott Árpád híd néven azóta is.

A nyugati, Kőbánya-Kispest irányú főfolyosó

goncz-arpad-vkp_01.jpg

Az aluljáró "E" jelzésű kijárata az Árpád híd autóbusz-állomás és az Agora Budapest felé. Az akadálymentes feljutást egy utólag beépített rámpa biztosítja, a kijárat lépcsősora gyakorlatilag maradt az eredeti szélességében.

süti beállítások módosítása