Szerémi út - gyalogos aluljáró

Szerémi út - gyalogos aluljáró

Szerémi út - gyalogos aluljáró

tn2.jpgA Szerémi út és a Dombóvári út kereszteződésénél vezeti át a gyalogosforgalmat a Szerémi út alatt az itt található aluljáró, feljáratot biztosítva a Szerémi út mindkét oldalán az északi és déli irányba is. Építése az 1995-ben átadott Rákóczi híd (egykori Lágymányosi híd) és hozzá kapcsolódó budai úthálózat kiépítéséhez köthető. A dombóvári úti társához képest 1995-ben a Szerémi út hídra vezető szakaszával együtt már építés alatt volt ez az aluljáró - lásd a környék 1995-ös légifotóján. A környékről elérhető 1996-os légifotón már mind a Szerémi út, mind a gyalogos aluljáró elkészültként látható.

szeremi-ut_01.jpg

A Szerémi út páros oldalának északi kijárata a Dombóvári út felé.

Dombóvári út - gyalogos aluljáró

Dombóvári út - gyalogos aluljáró

Dombóvári út - gyalogos aluljáró

tn2.jpgA Dombóvári út és a Rákóczi híd pesti irányú felhajtójának kereszteződése alatt helyezkedik el a csomópont aluljárója, amely az Infopark, 1-es villamos megállója felőli gyalogosforgalmat vezeti át a kereszteződés alatt a BudaPart lakópark irányába.

A Rákóczi híd (egykori Lágymányosi híd) 1995-ös átadásával a hozzá kapcsolódó budai úthálózat is kiépült, viszont ez az aluljáró későbbi, a környék 1996-os légifotóján még nem szerepel, s a Dombóvári út rakpart irányú útpályája is építés alatt volt. A következő években kiépült aluljáró a "semmi közepén" a Nádorkert üres telkeit kötötte össze a leendő Infopark üres telkeivel. Az aluljáró talán a leendő ingatlanfejlesztés reményében meglehetősen túlméretezetten épült ki, s máig sincs érdemi gyalogosforgalma, csupán hajléktalanok szálláshelyéül szolgált. A BudaPart 2017-ben indult építkezéséhez kapcsolódva az aluljáró részben megcsonkult, emellett felújításra is került. Az eredetileg a Nádorkerti oldal három kijáratából egy maradt meg, s a megmaradt kijárat is részben hosszabbodott a föld alatt, mivel az egyik toronyház garázskijáratának útban volt. A Google korábbi streetview felvételein jól látható a kijáratok eredeti elrendezése, melyekből a Dombóvári út mellé felvezető lépcsősor, s a Nádorkert üres telkei felé vezető rámpa elbontásra került, így az eredetileg akadálymentesnek kiépült aluljáró mára elvesztette akadálymentességét.

dombovari-ut_01.jpg

Az aluljáró Infopark felé vezető egyetlen kijáratának széles rámpája.

süti beállítások módosítása